SCHRACK Technik online

Za šta koristiti asimetričnu raspodelu svetla?

   Kad kupujete novi reflektor, možete naleteti na vrstu emitovanja snopa svetlosti: simetrični ili asimetričnu. Ova tehnička karakteristika igra ključnu ulogu u stvaranju optimalnog svetlosnog efekta u oblastima primene kao što su stadioni, pozorišta, sportske hale ili ulice.

   Ovde ćemo se dotaći toga koje su prednosti asimetričnog snopa kako bi smo maksimizovali svetlosni output i otključali puni potencijal svetlosti.

Koja je razlika između asimetrične i simetrične raspodele svetlosti?

   Simetrični izvori svetlosti ravnomerno raspoređuju svetlost u svim pravcima. Ova vrsta svetlosnog snopa preporučuje se i za opšte osvetljenje velikih prostora i za naglašeno osvetljenje za vizuelne zadatke.

   Sa druge strane, asimetrično osvetljenje je idealno za koncentrisanje snopa svetlosti u jednom smeru. Stoga to može biti efikasno rešenje za kancelarije, jer ne proizvodi direktni odsjaj koji može izazvati naprezanje očiju pri dugotrajnom izlaganju.

Gde koristiti asimetrično svetlo?

   Ovi izvori svetlosti imaju širok dijapazon korišćenja, kako u zatvorenom tako i na otvorenom, kao što su teretane, pozorišta, ali i stadioni, parkirališta i ulice. Dok simetrična svetla proizvode i direktni i indirektni odsjaj, asimetrični elementi su dizajnirani da smanje indirektni odsjaj i smanje oštre senke.

   Kada se instalira na radnim mestima, olakšava prelazak iz tamnih u svetle prostore, omogućavajući očima da rade pod ugodnom svetlošću. Stoga, kada se, na primer, na stadionima koristi asimetrično svetlo, celokupno osvetljenje biće prijateljsko ne samo igračima već i publici.

Asimetričnim svetiljkama, zagađenje prema nebu se smanjuje za 50%!

   Svetlosna tela sa asimetričnim svetlosnim snopom imaju integrisanu naprednu optiku koja omogućava usmeravanje svetlosnog zraka na odabrano područje. Najčešći uređaji poznati su kao "reflektori" ili "parabolični", jer koriste površinu od ogledala koja može da odbija i koncentriše svetlosni snop. To znači da je sa asimetričnim uređajima moguće postići istu vidljivost tradicionalnih uređaja sa znatno nižim troškovima energije. Emisija svetlosti se ne troši na područjima gde nije potrebna. Time je ova svetlosna tehnologija smanjila broj izvora svetlosti potrebnih za opšte osvetljenje prostora.