SCHRACK Technik online
  • Prenaponska zaštita

    Koji god da je uzrok skoka napona u mreži, prenaponska zaštita je nezamenljiv faktor zaštite Vaših uređaja i čuvar troškova koji iz te nezgode proizilaze.

Inteligentan način zaštite

   U našim domovima sve više su prisutni elektronski uređaji koji čine boravak u kući udobnijim. Zaštite Vaš TV uređaj, DVD, kompjuter, štampač, faks, kućni bioskop, pojačalo..., od neželjenih uticaja prirode da bi užitak bio potpun i bezbrižan.  Razvoj novih tehnologija pred elektrotehniku postavlja zahtev za novim instalacionim rešenjima i optimalnom zaštitom ljudi i uređaja.

   Prenaponska zaštita je područje u kom Schrack Technik zauzima vodeću poziciju kao dugogodišnji pouzdan pratner.

   U svom asortimanu nudimo program zaštite razvodnih ormana, elektroinstalacija i uređaja od posledica atmosferskih pražnjenja.

   Odvodnici prenapona iz našeg programa, pravilno odabrani i selektovani osiguraće punu zaštitu instalacijama i uređajima u svim objektima industrijske, javne ili privatne namene.

   Izvori sunčeve energije sve više se koriste i pretvaraju u toliko željenu električnu energiju koja pogoni sve gore navedene uređaje. Nudimo efikasnu zaštitu fotanaponskih panela i instalacija od udara groma i njegovih posledica, dajući razlog više za njihovu ugradnju i eksploataciju.

Uzroci prenapona

   Prenaponi u električnim sistemima pojavljuju se zbog različitih uzroka. Najčešći su:

Direktan ili udar groma blizu sistema

   Pri direktonom udaru groma ili udaru groma blizu sistema nastaju prenaponi. Pri tome je gotovo svejedno da li objekat ima zaštitu od struje groma, gromobransku instalaciju ili ne. U slučaju direktnog udara, grom pogađa objekat, a o udaru groma blizu sistema se govori ako grom u neposdrednoj blizini pogađa spoljašnje vodove koji ulaze u objekat. Zaštita od prenapona izazvanih direktnim udarom groma realizuje se preko odvodnika struje groma međunarodno klasifikovanim kao klasa I (stara oznaka: klasa B). Preostali prenapon mora se ograničiti primenom daljih uređaja prenaponske zaštite.

Nedirektan udar groma

   Atmosferska pražnjenja oblak-oblak, oblak-zemlja izazivaju jako elektromagnetno polje. Tim poljem indukuju se prenaponi do visina koje mogu oštetiti uređaje i instalacije. Za ova pražnjenja je karakteristično da ne pogađaju direktno objekat ili bliske priključne vodove.

   Za zaštitu postrojenja od ovako prouzrokovanih prenapona primenjuju se odvodnici prenapona klase II (stara oznaka: klasa C). I ovde se preostali prenapon može dodatno smanjiti primenom daljih krajnjih uređaja prenaponske zaštite.

Udaljeni udar groma

   Pod udaljenim udarom smatra se udar u vodove povezane sa objektom ali, na većoj udaljenosti od objekta odnosno, čak i na srednjenaponskoj mreži. Ovi udari mogu se tretirati i kao nedirektni udari groma.

   Udaljeni udari groma stvaraju prenapone koji se u cilju zaštite postrojenja ograničavaju odvodnicima prenapona klase II (stara oznaka: klasa C).

Prenaponi pri uključenju i isključenju

   Kao posledica operacija uključenja i isključenja potrošača u mreži, ili pri prekidanju struje kratkog spoja može doći do pojave prenapona. Ovakvi prenaponi ograničavaju se uređajima prenaponske zaštite klase II (stara oznaka: klasa C). I ovde se preostali prenapon može dodatno smanjiti primenom daljih krajnjih uređaja prenaponske zaštite.

    Najveća šteta nastaje kod direktnog udara groma što najčešće dovodi i do požara. Ogromna energija koja se oslobađa okidač je za ovu i druge ekstremne štete.

Ilustracija

  1. Direktan udar struje groma
  2. Indirektan udar struje groma
  3. Struja groma između dva oblaka

3a. Udaljeni udar struje groma

4. Operacije uključivanja/isključivanja u niskonaponskoj mreži

Šta su odvodnici prenapona?

To su odvodnici C ili odvodnici prema ispitnom razredu II, T2, koji se koriste za zaštitu električnih sistema od prolaznih prenapona. Oni su uglavnom uzrokovani atmosferskim pražnjenjem ili procesima prebacivanja.

  • Odvodnici treba da budu pričvršćeni blizu ulazne tačke dalekovoda ili PAS ili PE šine i pružaju zaštitu od prenapona sistema i uređaja do propisanih maksimalnih nivoa zaštite od 2,5 kV i daleko niži
  • Manji kontinuirani naponi kao što su 280V nisu dozvoljeni

 

Serije odvodnika prenapona

Serija COMBTEC

Serija PROTEC

Serija UAS

Serija DATEC

Serija VARTEC (modularna serija)

 

 

Prenaponska zaštita fotonaponskih sistema

PHOTEC serija prenaponske zaštite specijalno razvijena za zaštitu fotonaponskih sistema.

Šta su gromobrani?

  • Oni su B odvodnici ili odvodnici prema ispitnoj klasi I, T1. Namenjeni su "unutrašnjoj zaštiti od groma"
  • Odvodnike treba priključiti blizu ulazne tačke dalekovoda i ostvariti izjednačavanje potencijala zaštite od groma do propisanog maksimalnog nivoa zaštite od 4kV i daleko ispod

 

 

Schrack prenaponska zaštita

PROTEC serija
PROTEC serija

Primena PROTEC serije odvodnika je u slučaju da jepotreban nivo zaštite od udara groma klase I i II ( tj.25kA/polu, odnosno 1

COMBTEC serija
COMBTEC serija

Schrack COMBTEC serija je kombinovani odvodnik, dakleu jednom kućištu nalazi se odvodnik struje groma i odvodnik prenapona T1

VARTEC serija
VARTEC serija

Primena VARTEC serije odvodnika je u svakoj novogradnji, odnosno u svakoj značajnijoj rekonstrukciji.Klasa ovih odvodnika je

UAS serija
UAS serija

Schrack UAS serija je proizvodna linija koja se sastoji isključivo od odvodnika mrežnih prenapona (T2)...

DATEC serija
DATEC serija

DATEC seriju predstavljaju odvodnici prenapona tipa T3 za telekomunikacione i signalne linije, poput sabirničkih sistema, upr

Pregled proizvoda

Pogledajte ponudu naših proizvoda iz oblasti Prenaponske zaštite u našem katalogu i na našoj Internet prodavnici:

Odvodnici struje groma T1

   Odvodnici struje groma se koriste za zaštitu od delovanja direktnih udara struje groma. Posebnost ovih odvodnika je da je njihova podnosivost struje groma ispitana prema zahtevima za međunarodno standardizovani odvodnik Klase I (prema IEC61643-1).