SCHRACK Technik online
  • Kontaktori

    Kontaktori kompanije Schrack Technik štite Vaš motor u slučaju kvara na fazi ili preopterećenja – budite zaštićeni sa Schrack-om.

Kontaktori

   Tema kontaktora i releja često otvara nova pitanja, čak I kod profesionalaca. Pokušaćemo da obradimo i damo odgovore na neka od tih pitanja u ovom članku. Najčešća tema rasprave jeste koja je tačna razlika između kontaktora I releja I kada se koji od ta dva koristi za zaštitu. Takođe, problem odabira kontaktora povećava i količina različitih vrsta: modularni kontaktori, pomoćni kontaktori, vakumski kontaktori, motoren zaštitne sklopke i kombinovani kontaktori. Prodiskutovaćemo o svakom od ovih tipova kontaktora ponaosob i objasnićemo Vam razlike između pojedinih kontaktora i posavetovati Vas gde koji da upotrebite.

Katalog Energija & Industrija

   Schrack-ovi katalozi iz oblasti Energetike nude Vam najnovija rešenja iz oblasti primene. Pogledajte naše online verzije na dole postavljenom linku:

Kliknite za online pregled kataloga Energija & Industrija

    Izvorno, termin "kontaktor" je korišćen za posebne robusne i snažne releje. Kontaktori su elektromagnetni prekidači koji imaju sposobnost da izvrše uključenje ili isključenje kola pri višim opterećenjima nego releji. Oni se koriste kada je za uključenje/isključenje potreban visok otpor naponu (230V/400V)(za visokoenergetske uređaje). Ono što je zajedničko za releje i kontaktore jeste da se i jedni i drugi koriste u kontrolnim kolima. Kontaktorima se upravlja daljinski. Oni mogu imati dva prekidačka položaja (uobičajno, oni su postavljeni u monostabilan režim). Suprotno od releja, kontaktori uvek imaju dva tačke isključenja za svaki kontakt. Razlozi za to su uglavnom sigurnost i habanje.

Konstrukcija kontaktora

   Konstrukciju kontaktora je lako objasniti, sastoji se od: kućišta, električnih priključaka, elektromagnetnog kalema, fiksnog jezgra kalema, pokretnog kalema i prekidačkih kontakata kao i kalema povratne opruge.

   U slučaju kontaktora, razlika je napravljena između modela sa operativnim kontaktima i modela za pomoćnim kontaktima. Različiti modeli se mogu prepoznati po brojevima na kontaktoru: ukoliko je na kontaktoru jednocifren broj (1-6), u pitanju je model sa operativnim kontaktima (koji se koristi za kontrolu i osvetljenje). Ovi operativni kontakti (koji se nazivaju i glavni kontakti) uvek kreću od broja jedan. Što znači da prvi kontakt nosi broj 1 i 2, drugi kontakt nosi broj 3 i 4, itd. Koji je razlog ovakvog numerisanja? Po pravilu, neparni brojevi se koriste za povezivanje na napajanje dok se parni koriste za povezivanje potrošača. Ovakav način Vam olakšava da pronađete putanju priključaka čak i ako su vrlo kompleksni (ili je prošlo dosta vremena).

    Dvocifreni brojevi (na pr. 13/14) pokazuju da je u pitanju model sa pomoćnim kontaktima (koji se koristi, na pr. pri kotroli u industrijskim sistemima). Ovi pomoćni kontakti (koji se nazivaju i kontrolni kontakti) poseduju redni broj i broj koji označava funkciju. Prvi broj se koristi redom (redni broj) a drugi broj definiše tip kontakta (broj funkcije).

Rad kontaktora

    Kontaktori uvek isključuju NC - u periodu od nekoliko milisekundi - pre nego što uključe NO. Druga karakteristika kontaktora je takozvana "komora za gašenje luka". U navedenoj komori se gasi varnica koja se može javiti pri uključenju/isključenju kontakta kako bi se sprečio požar.

Održavanje kontaktora

   Delovi koji obično zahtevaju održavanje kod kontaktora su sami kontakti. Održavanje pomoćnih kontaktora je vrlo jednostavno i ne zahteva dodatni napor jer oni regulišu relativno male snage u radu. Operativni kontaktori, međutim, zahtevaju redovan pregled i održavanje kontakata (ili, idealno, potpunu zamenu kontakata) jer, u zavisnosti od toga koliko se koriste, nakon izvesnog vremenskog perioda ne može se garantovati njihv ispravan rad.

Pomoćni kontaktori
Pomoćni kontaktori

Schrack Technik pomoćni kontaktori upotpunjuju Vaš glavni kontaktor

Modularni kontaktori
Modularni kontaktori

Automatizujte Vaš proces rada i aktivnostu sa modularnim kontaktorima kompanije Schrack Technik

Vakumski kontaktori – LSD kontaktori
Vakumski kontaktori – LSD kontaktori

Schrack Technik vakumski kontaktori predstavljaju alternativu vazdušnim kontaktorima

Kombinovani kontaktori
Kombinovani kontaktori

Fabrički sastavljen kombinovani kontaktor – Spreman za upotrebu pravo iz Schrack-a

Motorne zaštitne sklopke
Motorne zaštitne sklopke

Zaštitite Vaš motor sa BE serijom motornih zaštitnih sklopki kompanije Schrack Technik

Bimetalni releji
Bimetalni releji

Zaštitite Vaš motor od oštećenja faze ili preopterećenja.