SCHRACK Technik online

Fotonapon: štednja kroz sunce

Fotonapon: štednja kroz sunce

   Sunce kao neiscrpan izvor energije omogućava nam proizvodnju električne energije u fotonaponskom postrojenju bez štetnog uticaja na okolinu.

   Jednostavna montaža, smanjenje troškova za el. energiju, visok nivo korisnog delovanja, visoka pouzdanost, bez održavanja, bez štetnog uticaja na okolinu; sve su to prednosti proizvodnje električne energije u fotonaponskom postrojenju. Realizacija takvog postrojenja u praksi je zaista jednostavna. Postrojenje se sastoji od fotonaponskih modula koji se montiraju na osunčanu površinu krova. Dalje, tu je sklop kablova i spojnica za trajni rad na otvorenom, kutija sa prenaponskom zaštitom na ulazu u objekat i invertor koji jednosmarni napon pretvara u monofazni ili trofazni naizmenični napon. Konačno sve se priključuje preko merno-obračunskog mesta na napojnu mrežu. Priključenje naponskog generatora pospešeno je raznim merama, a sve kako bi se povećao udeo korištenja obnovljivih izvora energije.

Postrojenje montirano, struja teče!

   Fotonaponsko postrojenje koristi fotonaponske module montirane na osunčanoj površini kako bi sunčevo zračenje pretvorilo u električnu energiju. Fotonaponski moduli (Pregled proizvoda: Fotonaponski moduli) odlikuju se višegodišnjom garancijom, visokim nivoom iskorišćenja, mehaničkom čvrstoćom, otpornošću na vetro i snežna opterećenja, strukturiranim antirefleksijskim slojem, ali i svim potrebnim fabričkim ispitnim listovima i sertifikatima.

   Jednosmerni napon se u invertoru pretvara u naizmenični napon. Schrack Technik ima u ponudi niz proizvoda renomiranih proizvođača invertora (Pregled proizvoda: Izmjenjivači) i to u paleti snaga od nekoliko kW do 10 kW. Uređaji su po snagama prilagođeni montaži za kućnu upotrebu i to za ostvarenje najpovoljnijeg prinosa ukoliko energiju predajemo u mrežu. Naravno da tako proizvedenu energiju možemo koristiti za vlastite potrebe.

   U poslednje vreme, oluje i vetrovi daleko nadmašuju vremenske uslove iz davnina pa samim tim postaje sve važnija zaštita od prenapona usled udara munje. Fotonaponsko postrojenje stoga treba zaštititi na odgovarajući način kako bi se njegovo delovanje osiguralo u kontinuitetu i bez dodatnih troškova usled posledica udara munje. Schrack Technik u svom programu ima specijalne prenaponske kutije za ovu namenu (Pregled proizvoda: Prenaponske zaštitne kutije) .

Optimalna proizvodnja energije

   Kako bi se ostvarila optimalna proizvodnja energije, fotonaponsko postrojenje mora biti orijentisano što više na jug i mora imati nagib od cca
20-35 stepeni. Naravno, ne bi trebalo biti senki na površini postrojenja jer i najmanje osenčenje značajno smanjuje proizvodnju energije. Za ostvarenje optimalnog položaja fotonaponskih modula na raspolaganju je široka paleta montažnih elemenata zavisno od konkretnog krovnog pokrivača (Pregled proizvoda: Montažni elementi)

   Ovi montažni elementi omogućavaju jednostavnu montažu fotonaponskih modula.

   U kontinentalnim delovima je 1m2 prosečno godišnje ozračen sa 1200-2000kWh energije. Istovremeno se po 1m2 može proizvesti od 900 do 1500kWp (jedinica za maksimalnu snagu). Prema statistikama prosečno domaćinstvo troši cca 4.400kWh energije godišnje. To znači da bi za pokrivanje potreba prosečnog domaćinstva bilo potrebno postrojenje od 5kWp, odnosno jedna površina od cca 40m2.

Montažni elementi

   Za ostvarenje optimalnog položaja fotonaponskih modula na raspolaganju je široka paleta montažnih elemenata (Pregled proizvoda: Montažni elementi). Montažni elementi za montažu na krov omogućavaju jednostavnu montažu fotonaponskih modula prilagođenih na konkretnu vrstu krolvnog pokrivača. Naravno da su dostupne i varijante elemenata za pričvršćenje za montažu na ravne krovne površine.

Obnovljivi izvori energije za kuću